KÂMİL OCAK STADYUMU’NDA MAÇA ÇIKAN İLK FUTBOLCU SERDAR KAV’LA RÖPORTAJ

Dönemin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Kâmil Ocak tarafından yaptırılan Kâmil Ocak Stadyumu ve Kapalı Spor Salonu’nda ilk maçı oynama şansı yakalayan isimlerden birisi de Serdar Kav.

Gaziantep’in kaderini değiştiren dev tesisin açılış maçında sahaya çıkan Serdar Kav,53 yıldır aynı heyecanı yaşıyor. Kav, 1969 yılında açılan Kapalı Spor Salonu’nda Gaziantep Karması ile Öğretmen Okulu takımına karşı, stadyumun açılışında ise Mekikspor forması ile Kilisspor’a karşı oynadı. O dönemde “Türkiye’nin en büyük tesislerinden birisinde ilk maça çıkan, ilk yılında şampiyon olan birisi olarak çok şanslıyım.” diye sözlerine başlayan Serdar Kav, o yıllar anlatırken gözleri doldu.

Futbola başladığınızda Kâmil Ocak Stadyumu var mıydı?

Ben 1952 yılında dünyaya geldim. 1963 yılında ise Özmekikspor takımında futbola başladım. O yıllarda profesyonel takım yoktu. Amatör ve mahalli maçlar vardı. Kâmil Ocak Stadyumu yoktu. Ancak onun yerinde dönemin Valisi Burhanettin Teker tarafından yaptırılan Şehir Stadyumu vardı. O stat, yıkılan Kâmil Ocak Stadyumu’nun yerinde idi. Tek tarafta tribünler vardı. İnsanlar, gelir ve tribünlerde yer kalmadığı için, saha kenarlarında adeta izdiham oluştururlardı. Gaziantep’e yetmiyordu. Spora çok ilgi gösteren bir şehirdik.

Peki, Kâmil Ocak Stadyumu’nun yapılış hikâyesi nasıldı?

Burhanettin Teker Şehir Stadyumu, yaklaşık 16 yıl bu kente hizmet etti. Ancak artan nüfus ve spora ilginin her geçen gün artması, yeni ve daha büyük bir stadyuma ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyordu. 1966- 67 sezonunda resmi maçların oynandığı tek yer olan bu stat yıkılınca koca bir şehir spordan uzak kaldı. Tam 3 yıl maçlar oynanmadı. Kırkayak Sahası vardı. O da çok da uygun bir yer değildi. Şehrin futbolcuları çevre illere giderek futbol oynamaya çalışıyordu. Kentte inanılmaz bir özlem oluşmuştu. Sporun içinden gelen Kâmil Ocak Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olunca, Gaziantep’in kanayan yarası olan stadyum sorununa el attı. Talimatını verdi ve kentimizde Türkiye’nin en önemli spor tesislerinden birisini kazandırdı.

Kâmil Ocak Stadyumu ne zaman bitti ve ilk maçı kim oynadı?

Yapılan tesiste bir stadyum ve bir de spor salonu vardı. Kapalı Spor Salonu 1969 yılında açıldı. İlk maçını Gaziantep Karması ile Öğretmen Okulu Basketbol takımı oynadı. O maçta ben de Gaziantep karması takımında oynadım. Stadyumun açılışı da 1970 yılında yapıldı. İlk maçı da Mekikspor-Kilis takımları oynadı. Ben de Mekikspor forması ile ilk maça çıktım. Kâmil Ocak’taki ilk maçta Kilisspor’u 11-0 mağlup ettik.

Kâmil Ocak’ta ilk şampiyon kim oldu?

Kâmil Ocak Stadyumu’nun açıldığı yıl resmî olarak amatör ligler düzenlenmeye başladı. 1970-71 sezonunda da ilk şampiyon Mekikspor oldu. Hem ilk maçı oynayan hem de ilk şampiyon olan takım Mekikspor’du. Ben de bu ilkleri yaşadığım için inanılmaz mutluyum. O yılların heyecanını hala yaşıyorum. Aklıma gelince tüylerim diken diken oluyor. Tarihi bir andı ve ben de bu tarihe şahitlik edenlerden birisi oldum. Kâmil Ocak’ta günde 4 maç oynanırdı. Her maç için 2 saat süre verilirdi. 09.00-11.00 maçı ile başlar ve gün boyu devam ederdi. Çarşamba, cumartesi ve pazar günleri maç oynanırdı. Gaziantepspor maçından önce de amatör maçlar oynanırdı. Tribünler tamamen dolardı.

İlk maça çıkarken neler hissettiniz?

Şehir, 3 yıl boyunca spordan uzak kalmıştı. Maçlar oynanamamıştı. 3 yılın sonunda Kâmil Ocak gibi dev bir tesisi açılıyordu ve ilk maçı da ben oynayacaktım. Maç sabah 9’da başladı. Isınmaya sahaya çıktığımızda elim ayağı titredi. Stadyumun dört bir tarafı tribündü ve tamamen dolu idi. İnsanlar sığmamış ve dışarıda kalmıştı. Gaziantepspor’un da kuruluyor olması şehre ayrı bir hava vermişti. Hem heyecanlı idim, hem de içim içime sığmıyordu. O anı ömrüm boyunca unutamam. İlk maça çıktığımızda Kâmil Ocak Stadyumu’nun soyunma odaları bitmemişti. Kâmil Ocak Spor Salonu’nun soyunma odalarında giyinirdik. Spor Salonu stadyumdan daha önce bitmişti. Orada soyunarak Kâmil Ocak Stadyumu’na geçerdik. Zaten her ikisi de yan yana idi.

Gaziantepspor ilk maçını kiminle ve ne zaman oynadı?

Bizden sonra da Gaziantepspor maç oynadı. 1970 yılı Haziran ayında Kırıkkalespor ile maç yaptılar. O karşılaşmayı rakip takım 1-0 kazanmıştı. Ama hiç önemli değildi. Bizlerde dev stadyumun şehre kazandırılmasının heyecanı ve mutluluğu vardı. Ben de o yıl Gaziantepspor’a geçtim. Talat Özkarslı, İbrahim Buğur, Muharrem Özekşi ve Adnan ile birlikte 5 Gaziantepli Gaziantepspor’da oynadık. Kâmil Ocak’ta dolu tribünlerde kendi memleketimizde oynamak inanılmaz keyifti. Kâmil Ocak bittikten sonra herhangi bir tören olmadı. Atatürk Anıtı’na bir çelenk konuldu ve direk maça çıkıldı. İlk gelen yabancı takım da Anderlecht idi.

Kâmil Ocak Stadyumu ve Kapalı Spor Salonu açılışında neler oldu?

Kâmil Ocak’ın spor salonu da 1969 yılında açıldı. Kapalı spor salonunda Cumartesi ve Pazar günleri spor turnuvaları düzenlendi. Millî güreşçi Ahmet Ayık geldi. Seyfi Tatar meşhur boksördü, gelip o maç yaptı. Türkiye’nin sayılı tekvandocuları ve jimnastikçileri gelip iki gün gösteri maçları yaptı. Biz de Gaziantep’te Öğretmen Okulu Basketbol Takımı ve Gaziantep Karması basketbol maçı yaptık. Gösteri maçları oldu. İki gün bayram yeri gibi etkinlikler düzenlendi. 1969 yılında standartlara uygun çok güzel zeminli bir salondu. Büyük bir heyecandı. Karnaval gibi iki gün yaşadık. Salonun açılışında ilk basketi de potaya Kâmil Ocak atmıştı. Milletvekilleri, Vali hepsi tribünde yerlerini almıştı. Stadyumun açılışında ise sadece çelenk bırakıldı ve maça çıkıldı.

Konuşan: Okan ÇELİK





Paylaş: