Mehmet Bedri İNCETAHTACI Röportajı
- Hz. Mevlâna diyor ki; “Zaman, bensiz geçme”. Bedri Bey ile geçen zaman ne ifade ediyor? Ondan geriye ne kaldı?
Bedri Bey’in kısa sayılacak bir dönem yaşayıp, genç yaşta vefatına rağmen hala hatırlanması “Allah’ın hiçbir emeği zayi etmeyeceğinin” en açık örneğidir. Güzellikler kaybolmaz, fikirler ölmez. Gayret olunca Allah, onun bereketini verir.
Bu millet kendi için çalışan samimi, dürüst insanları unutmaz. Mevlana unutuldu mu? Fatih Sultan Mehmet, Sultan Abdülhamit, Menderes, Özal, Erbakan unutuldu mu? Unutulmaz ve unutulmayacaktır. Bedri Bey de inşallah unutulmayacaklar arasındadır.
Bedri Bey gibi arkadaşların mücadele ve gayretleri sonucunda bugün Türkiye önemli bir yere gelmiştir. Son iki yüzyılın en iyi yerindeyiz. Daha iyi olacağız inşallah, yeter ki Bedri Beyleri çoğaltalım, gayret edelim, alın teri dökelim, göz nuru akıtalım, hakkı, hukuku, adaleti koruyalım.
Daha güzel günlerimiz olacak.Tarih geçmişin şahididir. Bugünün yorumudur, yarının rehberidir. Tarih, Bedri Bey gibi insanları oluşturur.
Bedri Bey, Kur’an-ı Kerim’in rehberliğinde Peygamber Efendimiz’in yolunda; akıldan, ilimden, tecrübeden faydalanarak okudu, yazdı, yaşadı, konuştu. Azimle, gayretle çalıştı. Mücadele verdi.
•Allah rahmet eylesin.
•Mekânı cennet olsun.
•Allah bizlere nice nice Bedri Bey’ler nasip eylesin.
- Bedri Bey’in mücadelesinde sorumluluk ve bilinç anlayışı konusunda değerlendirmeniz nedir?
Bedri Bey’in Mücadelesi;
Kur’an-ı Kerim aşığı, Türkiye sevdalısı, güçlü ve lider Türkiye aşkı ile dolu bir karakter. Yeni bir medeniyet azmi olan heyecanını akılla terbiye eden, coşkusunu ilimle yoğuran bir dava adamı.
28 Şubat zulmünün en yoğun olduğu o dönemde öfkesini zapt ederek, coşkusunu, heyecanını ilimle destekleyerek sürekli mücadele eder; sükunetle yanlışlıkları, haksızlıkları ortaya koyar, zulmün payidar olmayacağını etkili bir şekilde bütün muhataplarına anlatırdı. İyi bir dost, güzel bir arkadaş, ufuk sahibi bir mücadele insanı idi.
İlme ve İslam davasına bağlılığı, Türkiye sevdası, yeni bir medeniyet aşkı onu genç yaşta olgunlaştırmış ve sorumluluğunu arttırmıştı.
28 Şubat zulmünün o en karanlık günlerinde, en zor şartlarda, en karamsar olayları bile tebessümle karşılar; İslam tarihinden örneklerle bunların tarihte de yaşandığını; haksızlığın, zulmün geçici olduğunu; hakkın, adaletin, doğrunun galip geleceğini; büyük bir şuurla, samimi bir sempati ile ciddiyetle ve umut vaat eden sözcüklerle anlatırdı. - Bedri Bey’in bir dönem milletvekilliği yapmasına rağmen hâlâ hatırlanmasını değerlendirebilir misiniz?
Aynı dönemde Bedri Bey gibi Milli Gençlik Vakfı Başkanı Adnan Demirtürk, yine o dönem gençlik liderlerinden Ali Soylu da trafik kazasında vefat etti.
• Adnan Demirtürk 15 Mayıs 1999
• Bedri İncetahtacı 21 Kasım 1999
• Ali Soylu 30 Haziran 2000
Tarihli trafik kazalarında vefat ettiler. Bu tarihler 28 Şubat darbesinin en etkin olduğu tarihlerdir. Üçü de Erbakan Hoca’nın önem verdiği lider vasıflı, örnek insanlardı. Allah rahmet eylesin. Makamları cennet olsun.
Bedri Bey, Peygamber Efendimiz’i rehber edinmiş, Kur’an-ı Kerim’i yaşayan, konuşunca hakkı ve doğruları söyleyen, olgun ve bilge bir insandı.
Herkesle seviyeli ilişkisi olan, TBMM Kütüphanesinden en çok faydalanan, hilesi hurdası olmayan, halkla ilişkileri kuvvetli koca bir çınar, örnek insan, sade yaşayan iyi bir Müslümandı. - Cemiyet hayatı, akademisyen, siyaset ve bürokrasi alanlarında fevkalade ehemmiyetli tecrübeleriniz var. Bu tecrübeler ışığında; Gaziantep’in Türk siyasetinin hemen her dönemine önemli isimler vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gaziantep; yakın tarihimizde, kurtuluş ve direniş mücadelesi vererek “Gazi”lik unvanını hak ederek almış bir şehrimiz. Hukukunu koruyan, haksızlığa karşı çıkan, işgale isyan eden insanların şehri.
Son yıllarda; eğitimde, sanatta, kültürde, sanayileşmede, ekonomide ve siyasette temayüz eden bir şehir Gaziantep. Siyasette birçok insan Gaziantep’te yetişip kendini geliştirip ufkunu geliştirip Türkiye’nin gelişmesine, kalkınmasına, akademik hayatına, siyasetine önemli katkılar sağlamıştır. Bu insanlardan birisi de Refah Partisinde siyaset yapma imkânı bulduğum, aynı dönemde milletvekilliği yapma şerefine nail olduğum, arkadaşlığından onur duyduğum Bedri İncetahtacı’dır.
Gençlerin, akademisyenlerin, iş adamların, siyasetçilerin ondan alabilecekleri çok güzel örnekler vardır. Bu bakımdan rahmetli Bedri Bey ile ilgili böyle bir çalışma yaptırdığınızdan dolayı sizi kutluyorum. Bedri Bey’i yeni nesillere tanıttığınız için size teşekkür ediyorum.
2020 yılında Gaziantep’ten en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri, üniversiteleriyle öne çıkan, siyasetçileriyle Türkiye’de etkin olan bir şehir.
Bağdat yıkıldı, Halep mahvoldu, Şam çöktü. Gaziantep; Bağdat’ın, Halep’in, Şam’ın boşluğunu dolduracak bir şehirdir. Gaziantep, ticaret ve sanayide yakaladığı yükselişi; eğitimde, kültürde, sanatta, edebiyatta, akademik hayatta da yakalamalı. Gaziantep; Bağdat’ın, Halep’in, Şam’ın sanayi ve ticaret merkezi, bilim merkezi, sanat, edebiyat ve dini eğitim merkezi olmalı; bu ufuk, kabiliyet, kapasite bölge insanında mevcuttur. Eğer biraz daha gayret olursa, buna uygun organizasyon ve strateji olursa Gaziantep sadece Türkiye’nin değil bütün Ortadoğu’nun önemli merkezlerinden biri olur. İşte bunun için Bedri İncetahtacı gibi örnekleri gençlere tanıtıp, örnek şahısları artırmak gerekir.
Gaziantep’in bu ufkunu ve gayretini bütün Türkiye gibi ben de büyük bir zevkle merakla takip edeceğim.
Röportajı yapan M.Hakan TANRIÖVER
Yorum Yap